Op herhaling - Reisverslag uit Dakar, Senegal van AdenHennie - WaarBenJij.nu Op herhaling - Reisverslag uit Dakar, Senegal van AdenHennie - WaarBenJij.nu

Op herhaling

Blijf op de hoogte en volg

18 November 2019 | Senegal, Dakar

Na een kleine 2 1/2 jaar zijn we op herhaling op de Africa Mercy. Ik moet zeggen dat het toch heel anders voelt als je voor de 2e keer komt. De eerste keer was bijna alles overweldigend en waren we op het schip doorlopend de weg kwijt. Nu wisten we wat ons te wachten stond en weten we inmiddels aardig onze weg op het schip en kunnen we zelfs " nieuwelingen" wegwijs maken.

Ook in de keuken (galley) draai je binnen no time weer volledig mee. Dat moet ook wel want het is best druk en hard werken. Inmiddels heb ik er 4 dagen werken op zitten. Dat zijn dagen van 08.00 -19.00 uur( officieel zelfs 20.00 uur) met tussendoor 2 x een kwartier koffiepauze en 2 x een uur lunch/diner. En natuurlijk de hele dag staan. Gelukkig zijn er kleine aanpassingen gedaan in de tijd dat ik afwezig was: knoflook hoeft niet meer gepeld te worden maar komt uit een pot of komt in een zak en reeds gepeld aan. Ik weet uit ervaring dat dit uren en uren werkt scheelt! Maar goed, 25 kilo uien schillen is ook een aardige job. Dit zijn nog wel steeds de hoofdingredienten van de warme maaltijd(en) hier aan boord. Ik zal zwijgen over het effect daarvan. Ik werk in de galley aan de z.g.n. hotsite met een Guinese vrouw, Sabana, zij is ook crewmember en de teamleider, Kingsley, uit Kameroen. Verder nog met 5 daycrewmembers. Daycrewmembers zijn mensen uit Senegal zelf die tegen een redelijke vergoeding op het schip werken. Met de chef-Kok, Serge, uit Congo, heb ik ook in Benin gewerkt. Het is echt weer een belevenis op zich om met deze paar mensen voor zoveel mensen te maaltijden te bereiden. Maar de bemanning is zeer tevreden met het resultaat! Aan de Coldsite werkt ook een Nederlands meisje (zij werkt bij een bank en heeft 3 maanden sabbitical, waarvan ze er 2 op het schip werkt) Aan de coldsite werken ze aan de de sla, wortelen, groenten, vleeswaren, kaas, fruit etc etc. Ieder slablaadje en ieder stuks fuit wordt nog steeds gewassen en tussendoor even kort in het chloorwater gedompeld. We kunnen ons geen ziekten veroorloven.

In de haven tegenover ons schip is een plaats waar we kunnen hardlopen etc. Een rondje van een kleine kilometer op een verhoogd plateau met havengebouwen. Even wennen aan de warmte maar het gaat al beter. Afsluiten met wat baantjes in ons kleine zwembadje. Niet slecht dus! Het is heerlijk weer en beduidend minder warm dan in Benin. De lucht is niet zo zuiver. Er waait ontzettend veel stof. Ons schip is ook helemaal zwart van het stof.

Vanmiddag zijn we even de haven uitgelopen en de stad in gegaan. Toch weer even wennen al die mensen die je wat willen verkopen, je gids willen zijn of je om geld vragen. Ik kan daar maar niet aan wennen.

Deze weken worden kinderen met vergroeide benen etc geholpen. Ik zag weer diverse kinderen lopen met ernstig vergroeide benen. Echt een wonder dat zij na een operatie, veel fysiotherapie, om "normaal" te leren lopen, een heel nieuw en "normaal" leven tegemoet gaan. Dit is echt levensveranderend. En dat is waar we een klein beetje van onze tijd en geld aan mogen geven. Echt fantastisch dat dit mogelijk is.

Hennie zal de volgende keer schrijven over de alles behalve stille IC :-)

Groetjes uit Dakar, Ad en Hennie

• 20 November 2019 - 13:00

Tino Smit:

Leuk om te lezen wat je allemaal meemaakt Ad.
    Het is leuk om te lezen.

• 20 November 2019 - 18:15

Ilse:

Goed bericht van ver zo te lezen!
    Voor hoeveel mensen moeten jullie koken?
    Het zal een hele klus zijn!
    Zijn er nog mensen met dieetwensen ivm allergieen?
    In de chloor? Is het dan nog lekker?
    Ik mis nog wel foto’s.
    Heel veel succes!

• 20 November 2019 - 18:17

Anita:

Leuk om te lezen!! Veel plezier en succes!

• 20 November 2019 - 18:51

Robert:

Stel je niet aan man, een ontbijt maken voor heel bureau Rijswijk was pas een klus! Ik stuur de rollade wel vacuum verpakt op, dan blijft ie goed. Heel veel succes samen met dit goede werk! Enne, als je 12,5 jaar geleden de bal kaatst kan kan je die nog steeds terug verwachten: effect is met een c.

• 20 November 2019 - 20:42

Monique:

Hoi Ad en Hennie,
    Wat bijzonder hoe snel je de draad dan weer oppakt op zo’n schip na 2 1/2 jaar! Gaaf!
    En dapper.. 25 kilo uien schillen! Kun je wel lekkere hachee van maken, wel die volgens oma’s recept ;-)

Heel veel succes en leuk om jou eerste blog te lezen!!

• 21 November 2019 - 18:37

Marilène :

Leuk om te lezen Ad, veel succes daar!

• 21 November 2019 - 22:04

Marian:

Leuk om mee te lezen. Het verhaal komt in plaatjes bij me binnen. Nu nog plaatjes van jullie erbij!

• 21 November 2019 - 23:24

Jan En Dicky:

Mooi verhaal Ad!

• 23 November 2019 - 11:32

Daniëlle :

Oei, uien en knoflook. Not my cup of tea ;-)

• 26 November 2019 - 11:36

Maarten En Nathalie:

Hoi Ad en Hennie!

Goed bezig hoor! Mooi Ad en leuk om het zo te volgen. Dat zijn inderdaad behoorlijke dienstverbanden die je daar draait. Je bent gelukkig geen piepert, zo ken ik je ook! Best bijzonder dat je chloorwater moet gebruiken om geen rare virussen op te lopen.... en dat in combinatie met zoveel uien.... kan me voorstellen dat dit wat vreemde scheikundige dampen kan opleveren :)
    Heel veel sterkte jullie! Trots op wat jullie doen en wij proberen ondertussen hier de boot drijvende te houden. Dat valt natuurlijk niet mee zonder jou Ad!

Alle goeds! M&N v M.

• 27 November 2019 - 21:22

Rens Stellaard En Marjan Buijk:

Prachtig om te lezen hoe jullie je inzetten voor de mensen in Senegal!!

• 01 December 2019 - 21:15

Pieter Van Der Wal:

Hallo Ad,
    Leuk verslag. Je bent al een aardig ingeburgerd in de keuken. Wat een lange dagen werken is dat. Zo te horen is de arbo wetgeving daar nog niet van toepassing.
    Goed te horen dat je het hardlopen ook nog een beetje bijhoud. Zo blijft je conditie toch op pijl.
    Veel succes.
    Groet, Pietet